miercuri, 24 iunie 2009

MERCUR


Mercur este penultima planeta din Sistemul solar ca marime, planeta cea mai apropiata de Soare si cea mai bogata in fier. Aproape ca nu are atmosfera care sa o protejeze si temperatura la suprafata ei ajunge la 430 de grade C, in timpul zilei si scade brusc in timpul noptii, pana la -180 de grade C. Pe nicio alta planeta nu exista variatii atat de mari de temperatura. Suprafata lui Mercur a fost bombardata de sateliti si este intunecata si plina de praf.

ATMOSFERA


Fotosfera este suprafata vizibila a Soarelui si , in acelasi timp, stratul inferior al atmosferei acesteia. Deasupra lui se afla alte trei straturi atmosferice. Cromosfera rosie-portocalie se gaseste chiar deasupra fotosferei si are o grosime de cca 2000 km. De la baza la suprafata, temperatura acesteia creste de la 4500 grade C la cca 20 000 grade C. In cromosfera exista multe coloane de plasma asemanatoare unor flacari, numite spicule, care se ridica pana la o inaltime de 10 000 km, de-a lungul liniilor de camp magnetic si coboara dupa cateva minute. Intre cromosfera si coloana, este un strat subtire, ne uniform, numit regiunea de tranzitie, unde temperatura creste de la 20 000 grade C la un milion de grade C. Oamenii de stiinta studiaza aceasta regiune pentru a intelege care este cauza acestei cresteria temperaturii. Stratul exterior al atmosferei solare, coroana este formata din plasma subtire. La mare distanta de Soare, aceasta se amesteca cu vantul solar, un flux cu particule cu sarcina electrica(mai ales protoni si electroni) emis de Soare in Sistemul Solar. Coroana solara are o temperatura extrem de mare, de 2 milioane de grade C, din motive care nu sunt inca foarte clare, desi se crede ca o cauza importanta a incalzirii coroanei sunt fenomenele magnetice. Ejectiile coronale de masa sunt bule enorme de plasma, continand miliarde de tone de materie, care sunt aruncate, din cand in cand, in spatiul de la suprafata Soarelui, prin coroana. Ejectiile coronale de masa pot perturba vantul solar, ceea ce provoaca schimbari ale aureolelor din atmosfera Pamantului.

SUPRAFATA SOARELUI


Suprafata vizibila a Soarelui se numeste fotosfera. Este un strat de plasma (gaz ionizat) cu grosimea de 100 km si cu aspect granular (cu un fel de protuberante). Aceste protuberante, care au un diametru cam de 1000 km, sunt suprafetele celulelor de convectie in care plasma fierbinte se ridica din interiorul Soarelui. Alte caracteristici importante ale fotosferei sunt petele solare - regiunile mai reci, care par sa aiba o culoare mai inchisa decat zonele mai fierbinti si mai stralucitoare din jurul lor. Se crede ca petele solare si fenomenele asociate, precum eruptiile solare si buclele de plasma, au aceiasi cauza primara - sunt asociate cu campuri magnetice puternice sau cu perturbari ale acestor campuri. Campurile magnetice apar pentru ca Soarele este un corp ceresc format, in mare parte, din particule cu sarcina electrica care se roterste. Diferite parti ale zonei convective ale Soarelui se rotesc cu viteze diferite ceea ce distorsioneaza si incurca, in timp, liniile campului magnetic. Petele solare sunt produse de concentrari ale liniilor campului magnetic, care blocheaza degajarea de caldura din interiorul Soarelui in zonele de fotosfera unde se intalnesc. Alte campuri de perturbari sunt produse de linii de camp deformate ce apar brusc la suprafata Soarelui, provocand emiterea unei cantitati enorme de energie, sau de plasma care erupe sub forma de bucle, de-a lungul liniilor de camp magnetic. Numarul petelor solare si al fenomenelor asociate variaza in cicluri care dureaza cam 11 ani.

Soarele


Soarele este o stea din secventa principala, in varsta de 4,6 miliarde de ani. Este o sfera enorma de plasma (gaz ionizat) extrem de fierbinte, cu o masa de 750 de ori mai mare decat totalitatea maselor tuturor planetelor din sistemul solar. In centrul lui au loc reactii nucleare prin care se produce heliu din hidrogen si se genereaza cantitati enorme de energie. Aceasta energie este transportata treptat spre exterior si se degaja in spatiul de la suprafata soarelui.
Date generale :
Distanta medie fata de Pamant: 149,6 milioane km
Temperatura la suprafata: 5500 grade C
Temperatura nucleului: 15 milioane grade C
Diametru la ecuator: 1,4 milioane km
Perioada de rotatie polara: 34 zile terestre
Perioada de rotatie ecuatoriala: 25 zile terestre
Masa (Pamant = 1) 333 000