miercuri, 24 iunie 2009

MERCUR


Mercur este penultima planeta din Sistemul solar ca marime, planeta cea mai apropiata de Soare si cea mai bogata in fier. Aproape ca nu are atmosfera care sa o protejeze si temperatura la suprafata ei ajunge la 430 de grade C, in timpul zilei si scade brusc in timpul noptii, pana la -180 de grade C. Pe nicio alta planeta nu exista variatii atat de mari de temperatura. Suprafata lui Mercur a fost bombardata de sateliti si este intunecata si plina de praf.

Un comentariu:

  1. In mitologia romana, Mercur este zeul comertului si calatoriilor, asemenea lui Hermes in mitologia greaca. Probabil a primit aceasta denumire datorita vitezei cu care se misca pe cer.
    Planeta Mercur este cunoscuta inca de pe vremea sumerienilor (acum 5000 de ani), ca si Venus de altfel. Heraclitus credea inca de atunci ca aceste doua planete orbiteaza in jurul Soarelui si nu in jurul Pamantului.
    Mercur a fost vizitat de o singura naveta spatiala, Mariner 10, care a inconjurat planeta de trei ori in 1974-1975. Cu toate acestea doar 45% din suprafata planetei a fost cartografiata, si din pacate este prea aproape de Soare sa fie fotografiata de telescopul spatial Hubble.
    Planeta Mercur - Orbita planetei este putin excentrica, Mercur gasindu-se la o distanta ce variaza intre 46 si 70 de milioane de kilometri fata de Soare. Cand se gaseste in apropierea Soarelui, viteza sa scade, acest lucru fiind o problema agasanta timp de mai multe decenii. Se credea initial ca o alta planeta influenteaza orbita lui Mercur. Raspunsul a venit insa odata cu teoria relativitatii enuntata de Einstein, prezicerea traiectoriei lui Mercur fiind un factor important in acceptarea acestei teorii.
    Pana in anul 1965 se credea ca o zi pe Mercur echivaleaza cu un an, astfel planeta aratandu-si mereu aceeasi fata spre Soare. Acest lucru a fost contrazis de unele observatii radar in 1965, Mercur efectuand 3 rotatii in 2 ani de-ai sai.
    Mercur este in multe feluri similar cu Luna: suprafata sa este acoperita cu numeroase cratere si foarte veche, nu are placi tectonice si nici activitate seismica... Pe de alta parte, Mercur este mult mai dens in comparatie cu Luna (5,43 g/cm3 fata de 3,34). Mercur este a doua planeta ca densitate din sistemul solar dupa Terra. De fapt densitatea terestra se datoreaza in mare parte compresiei gravitationale; daca nu ar fi existat aceasta, Mercur ar fi fost mai dens decat Pamantul. Asta indica faptul ca nucleul metalic al lui Mercur este mai mare decat cel al Pamantului, reprezentand majoritatea compozitiei planetei, avand o raza de 1800-1900 km, planeta avand doar un strat subtire de silicat la exterior (analog mantalei si crustei de pe Pamant) de doar 500-600 km. Se pare ca cel putin o parte din nucleu este lichid.
    Mercur are un slab camp magnetic, aproximativ 1/5 din cel al Pamantului si nu are sateliti, sau inca nu au fost descoperiti.

    RăspundețiȘtergere